IGLYO konference 2013

Frem til søndag er LGBT Ungdom og Sabaah værter for nogle af de mest engagerede LGBT-aktivister i Europa, der er samlet i København, for at blive klogere på spørgsmål om hvordan bl.a. køn, seksualitet, race og religion spiller ind i LGBT-personers liv. Anledningen er den årlige IGLYO generalforsamling og konference, der tæller mere end 47 delegerede fra bl.a. Island, Belgien, Georgien, Tjekkiet, Serbien og Hviderusland.

De to foreninger har arbejdet i mere end et år, på at få konferencens mange ender og kanter til at hænge sammen.

Det handler om mere en seksualitet

Christoffer Jakshøj – Næstforperson i LGBT  Ungdom, har været hovedkoordinator på konferencen. Han fremhæver særligt konferencens fokus på intersektionalitet, der er en sammenvævningen af forskellige sociale klasser som køn, race, etnicitet, seksualitet mv.

”Man kan ikke arbejde med seksualitet alene, man er nødt til at tænke på tingene som en enhed, da det hele er en sammenvævning, og man kan være udsat på flere områder end sin seksualitet”.

Denne sammenvævning mellem f.eks. etnicitet, religion og seksualitet er særligt vedkommende, hvis man har minoritetsetnisk baggrund, som mange har i Sabaah. ”At være udsat pg.a. sin seksualitet kan være særligt udfordrende, men livet bliver ikke nemmere, hvis man samtidigt bliver offer for racisme pga. sin etnicitet, race eller religion”, supplerer bestyrelsesmedlem Peter Emil Nielsen.

Christoffer håber at de delegerede vil lære brugbare redskaber, som de kan bruge i deres arbejde. LGBT-Ungdom har særligt fokus på normkritik, ud fra et intersektionelt perspektiv i deres arbejde, bl.a. med undervisning på danske folkeskoler.

Det kan lyde langhåret at arbejde med en intersektionel optik, men vores samfund består af en lang række nuancer, som vi skal være opmærksomme på, hvis vi ønsker at sikre progressivitet gennem inklusion, supplerer Peter Emil.  Det er ikke mange år siden, at vi lærte at inkludere hele regnbuen, da vi begyndte at sige LGBT, fremfor kun at tænke i homoseksualitet. På den måde har vi også fået øjnene op for den seksuelle diversitet i vores eget miljø.

Når foreningerne Sabaah og LGBT Ungdom fremover planlægger aktiviteter som konferencer, undervisning, fester, caféer og andre sociale arrangementer, vil de have konferencens hovedpunkter i baghovedet. Ambitionen er, at man hele tiden for øjnene op for livets nuancer, og at vi som LGBT-personer fortsat bliver bedre til at arbejde med inklusion.